BulvárKiemelt hírek

Van egy nagyon rossz hírünk! Ilyenen időjárás vár ránk karácsonykor

időjárás

Az Időkép 30-napos előrejelzése, egészen karácsonyig, ami 15 napon túl valószínűségi előrejelzés alapján készül, ezért biztosra semmit nem mondhatunk még. A várható időjárás viszont szépen körvonalazódik.

Távoli prognózis

Ez alapján látszik, hogy hullámzó időszakok jönnek, de kemény fagy nem várható. Ha igaz, amit most valószínűsítenek, akkor éppen az ünnepekre jöhet egy melegebb hullám, ez viszont azt jelenti, hogy nem lesz fehér karácsony. Azért senki ne szomorodjon még el, mert addigra egy nem várt nagy fordulat is történhet! A valószínűségi számítások szerint -4 és 4 fok között fog várhatóan ingadozni a hőmérséklet az ünnepi időszakban december 23 és 27 között.

Na és a mostani hétvége?

Csütörtökön éjszaka egy mediterrán ciklon érkezik, mindenütt beborul az ég. Reggelig csak kisebb eső fordulhat elő helyenként.

Pénteken egy mediterrán ciklon határozza meg időjárásunkat. Borult lesz az ég, és délnyugat felől egyre többfelé ered el, és hullik jelentősebb mennyiségű eső.

Délután a nyugati, északnyugati országrészben, illetve az északi határszélen, az Északi-középhegységben az esőt havas eső, majd havazás váltja át. Megmaradó hóra leginkább a nyugat-magyarországi hegyeinkben, és az Északi-középhegységben van nagyobb esély, sík területen kisebb. Délkeleten élénk DK-i szél fúj, nyugaton már élénk É-i szélre kell számítani.

Éjszaka fokozatosan megszűnik a csapadék, majd az éjszaka második felében, az ország déli felén ismét esőre, délnyugaton helyenként havas esőre, havazásra kell számítani.

Péntek reggel 0 – +5,

péntek délután északnyugaton +2, délkeleten +10,

Szombat reggel északnyugaton -5, délkeleten +4 fok körül alakul.

– Szombaton napközben átmenetileg kevesebb helyen lehet kisebb mennyiségű csapadék, de alapvetően erősen felhős, borult marad az ég.

Vasárnap újabb mediterrán ciklon okoz változatos időjárást hazánkban. Nyugaton hajnalban havazás, havas eső, másutt inkább esőre lehet készülni a nap folyamán, miközben nyugaton már megszűnik a csapadék. Délkeleten erős D-i, a Dunántúlon élénk északi szél fúj. Nagy lesz a hőmérsékletbeli különbség az északnyugati, valamint a délkeleti országrészek között. Írja az EUMET.

Nem mellesleg: az időjárási frontokról

Nagyon fontos szem előtt tartani, hogy az egyes frontok eleve sokfélék, emellett a tapasztalható hatásuk is más és más módon jelentkezik az egyéni érzékenységünk szerint, gyakran akár ellentétesen is reagálunk. Laikus megfigyelésekkel nem sok esélyünk van arra, hogy a frontok szervezetünkre gyakorolt tényleges hatását megfejthessük. És ami még fontosabb: az időjárás-érzékenység egy sokkal tágabb fogalom, azt ne azonosítsuk pusztán a frontérzékenységgel.

Ha megírná véleményét, vagy megvitatna ezt-azt másokkal, esetleg kérdése lenne a cikkel kapcsolatban, Facebook oldalunkon megteheti!

Fontos tudni!

Szólj hozzá!