Köztévé-packa: nem publikus, ki mennyiért olvas híreket – Ne feledje: Önnél van a kasszakulcs!

Az ugye megvan, hogy a köztévé bevétele abból származik, hogy a kormány pénzt tol alá azért, hogy a „közt”, vagyis minket kiegyensúlyozottan, pontosan, alaposan, tárgyilagos és felelős hírszolgálatással lásson el hozzájárulva ezzel a szabad véleményalkotásunkhoz. Elvileg jogunk van ahhoz, hogy beleláthassunk a pénzköltésébe és, ha nem hozzák az elvártakat, akkor szankcionáljunk. Orbániában ez nem így megy….

MTVA-üvegzseb? Szó sem lehet róla!

A DK közérdekű adatigénylést nyújtott be az MTVA-hoz, hogy megtudják, mekkora fizetésekért dolgoznak munkatársaik, közölte a párt szerdán. Miután 15 nap haladékot kértek a 15 napos teljesítési idő lejárta után, azzal – a DK szerint „nevetséges” – indokkal utasították el a kérést, hogy

a kereskedelmi média szereplői ezeket az adatokat megismerve kedvezőbb ajánlatokat tudnának a szakemberek felé megfogalmazni.

A DK szerint ez úgy fest, mintha

„a kereskedelmi csatornák sorban állnának egy magát hazudozással lejárató propagandistáért, ráadásul annyi pénzért, amennyit a százmilliókkal kitömött állami médiánál nem kap meg”.

A DK perre megy, hogy megtudják, mekkora fizetésért alkalmazzák az MTVA dolgozóit.

Akit „elszipkáztak”…

Ha nem tudja, ki Németh Balázs, ne a sportoldalak kezdje bújni, a fiatalember hírolvasó volt a Magyar televízió híradójánál, ám egyszercsak úgy döntött, hogy -feltehetően a jobb állás reményében- kiégésre hivatkozva otthagyja állását.

„Az M1 volt az életem, saját gyermekemnek tekint(ett)em, tiszta szívvel, teljes erőbedobással dolgoztam. A lendület már nincs meg (az okait ismeritek, látjátok, tapasztaljátok…), félgőzzel pedig hülyeség lenne folytatni, nem az én stílusom.”

-írta búcsúlevelében. Egyik munkatársa szerint

„…olyan az ő távozása a közmédia Híradójától, mint amikor Cristiano Ronaldo elhagyta a Real Madrid vagy Lionel Messi a Barcelona futballcsapatát.”

Németh 2015 óta volt a köztévé egyik legismertebb arca, az M1 bemondójaként bruttó 1 millió 739 ezer forintot keresett havonta.

Még valami a köztévéről….

„A jogszabály szerint a közszolgálati médiaszolgáltatások függetlenül működnek az államtól és gazdasági szereplőktől. Az egyes közszolgálati médiaszolgáltatók vezetői és dolgozói a törvények által nyújtott keretek között szabadon végzik munkájukat. A közszolgálati médiaszolgáltatóknak olyan rendszerben kell működniük, ami biztosítja az elszámoltathatóságot, és a társadalmi felügyelet megvalósulását. Működtetésük a Magyar Köztársaságban élők közös áldozatvállalásával, állami finanszírozással történik.”

Céljai között szerepel:

  • kiegyensúlyozott, pontos, alapos, tárgyilagos és felelős hírszolgálatás, illetve tájékoztatás
  • eltérő vélemények ütköztetése, a közösség ügyeivel kapcsolatos viták lefolytatása, megbízható tájékoztatáson alapuló hozzájárulás a szabad véleményalkotáshoz
  • sokszínű, többféle értékrendet bemutató műsorok közzététele, színvonalas szórakoztatás, nagy érdeklődést kiváltó műsorszámok bemutatása,
  • olyan, társadalmi és kulturális értelemben véve átfogó médiaszolgáltatás nyújtása, ami a lehető legtöbb társadalmi réteghez és kulturálisan elkülönülő csoporthoz, valamint egyénhez kíván szólni
  • a nemzeti, közösségi és európai identitás, valamint a kultúra és a magyar nyelv ápolása, gazdagítása