Sorting by

×

Márki-Zay az M1-nek: bármiben a rendelkezésükre állok egy Orbán Viktorral közös vitán!

Közös sajtótájékoztató tartott az ellenzék a népszavazási kezdeményezésükről. Az ellenzék népszavazási kezdeményezése arról szól, hogy visszaadják az embereknek a döntés jogát az őket érintő ügyekben – ezt Karácsony Gergely mondta az ellenzék pártjainak vezetőivel és Márki-Zay Péterrel tartott közös sajtótájékoztatóján.

Karácsony Gergely

Jelenleg nagyjából 100 ezer aláírásnál jár a kezdeményezés – december közepe óta –, és minden ellenzéki formáció aktívan kiveszi a részét a gyűjtésből.

A főpolgármester újságírói kérdésre megjegyezte, ha nem lesz ott a szavazólapon az ellenzék kérdése a kormánypártéval együtt, akkor az azért van mert a Fidesz ellehetetlenítette őket, nem azért mert annak jogszabályi akadálya van.

Dobrev Klára

„Egy percet kérünk az idejükből egy szabadabb Magyarországért”

– mondta a DK korábbi miniszterelnök-jelöltje aláírásgyűjtésben való részvétellel kapcsolatban, ami szerinte jelent annyit, mint a választásokkor történő szavazat.

Donáth Anna,

A Momentum ügyvivő elnöke szerint Magyarországon jelenleg lakhatási és megélhetési válság van, ezekre reagál a két népszavazási kérdés kezdeményezés – olyan problémákra, amelyeket a kormány több mint tíz éve figyelmen kívül hagy.

Kunhalmi Ágnes

Az MSZP társelnöke szerint a Nemzeti Együttműködés rendszere nem vezet sehova, Magyarország pedig nem jó úton halad, ezért

„meg kell állítani.”

A szocialista politikus később újságírói kérdésre elmondta,

16 ezer felett jár már a szavazatszámlálásra jelentkezők száma.

Jakab Péter helyett a Jobbik alelnöke, Z. Kárpát Dániel

Szerinte az ellenzéki pártokból megalakuló nemzeti egységkormány célja az lesz, hogy a keleti diktatúrák helyett a nyugati demokrácia felé terelje Magyarországot. Hozzátette:

ha választani kell a Fudan Egyetem és a Diákváros között, az ellenzéki egység mindig a magyar fiatalokat fogja választani.

Véleménye szerint egy normális országban ez a dilemma nem is lenne értelmezhető: az hogy erről folyik a diskurzus, azt jelenti, hogy

„az álnemzeti kormány elárulta a magyar fiatalokat.”

Márki-Zay Péter

A miniszterelnök-jelölt elmondta, a NER számos értelemben tönkretette Magyarországot, a kérdés már csak az, hogy van-e esélyünk a felemelkedésre, a polgárosodásra.

 „a kínai kommunista migránsegyetemmel szemben a magyar vidéki diákoknak akarnak szállást”, és ez a „népszavazás átvezet a kormányváltáshoz”.

Márki-Zay az M1 újságírójának kérdésére úgy reagált,

bármiben a rendelkezésükre áll „egy Orbán Viktorral közös vitán.”

Forrás

Emlékeztetőül

Magyarországon utoljára 2006-ban volt miniszterelnök-jelölti vita, akkor Orbán Viktor és Gyurcsány Ferenc álltak egymással szemben a kamerák előtt. Ezt követően baloldali győzelem született a választáson, és a politikai emlékezetben úgy maradt meg, hogy Gyurcsány Ferenc a vitán is felülkerekedett a Fidesz jelöltjén. A hatpárti ellenzék megpróbálkozhat a hagyomány újjáélesztésével az előválasztáson, de azt továbbra sem lehet borítékolni, hogy a kormányfő elfogadja a kihívást. Az Index kérdésére 2021 májusában Fürjes Balázs azt válaszolta, hogy

vitáról akkor lehet szó, ha teljesen világosan egyetlenegy kihívó van. Ez a helyzet még sosem állt elő.

Ezt azzal egészítette ki, hogy már réges-régen nem állnak fenn azok az alapfeltételek, amelyek a választópolgárok számára hasznossá tennék a műfajt.

 

Márki-Zay az M1-nek: bármiben a rendelkezésükre áll egy Orbán Viktorral közös vitán!

átver

4 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.