Valaki mondja már meg Szijjártónak, hogy az Európai Unió mi is vagyunk! - Városi Kurír

Sorting by

×

Valaki mondja már meg Szijjártónak, hogy az Európai Unió mi is vagyunk!

A más országokkal már megkötött kétoldalú utazási megállapodásokat semmilyen módon nem tudja fölülírni semmilyen EU-s vakcinaútlevél, vagy uniós szabályozás – ezt Szijjártó Péter az ATV kérdésére mondta.

Hirdetés

“Először oltóanyagot kéne szerezni a brüsszeli hölgyeknek és uraknak, és utána szórakoztatni egymást különböző javaslatokkal”

– fogalmazott a magyar külügyminiszter.

Ezzel szemben….

Május végéig összejöhet az intézmények közötti alku az uniós digitális oltási igazolványról, így tartható az a cél, hogy június 21-re jogszabály legyen az EU-n belüli nyári utazást megkönnyítő vívmányról

– írta meg a Portfolio a Politico cikke alapján. Az még nem világos, hogy a június 21-i céldátum után mennyi ideje lesz a tagállamoknak otthon is felállítani az oltási igazolványról szóló rendszert (elvileg 6 hét). Az Európai Bizottság azt akarja elérni, hogy már júniusban minden tagállamban működjön az új uniós rendszer, azaz a digitális igazolvány képes legyen rögzíteni, ha valaki igazolt fertőzött volt (a gyógyulás dátuma is fontos), vagy megkapta első/második oltását (ezek dátuma is fontos), illetve a friss koronavírus-tesztjeinek eredményét.

Az nyilvánvaló, hogy ha lesz európai “greenpass”,

az semmilyen módon nem fogja felülírni a nemzeti szabályozásokat. Mert semmilyen szabály nincsen az Európai Unióban, amely megtilthatná bármely tagországnak, hogy akit be akar engedni, azt beengedje.

“A kétoldalú megállapodásokat semmilyen módon nem tudja fölülírni semmilyen greenpass meg egyéb szabályozás”

– ezt válaszolta Szijjártó Péter kedden, a cseh külügyminiszterrel tartott sajtótájékoztatóján az ATV kérdésére, hogy az uniós vezetők által bejelentett EU-s “vakcinaútlevél”, a Digital Green Passport, amiről Brüsszelben június 21-én akarnak megállapodni felülírja-e a magyar védettségi igazolványt, illetve a külügyminiszter által már megkötött kétoldalú megállapodásokat.

A külgazdasági és külügyminiszter a kérdésünkre, hogy az uniós “vakcinaútlevél” különbséget tehet-e uniós illetve keleti oltások között, közölte:

“arról nem is beszélve, hogy már hat megállapodást hozott létre eddig”.

De mint mondta,

“számos más tárgyalás is zajlik például a visegrádi országokkal is”.

Hátranyilazunk tovább….

Szijjártó Péter hangsúlyozta: akikkel eddig ő tárgyalt, senki nem akar oltóanyagok szerint differenciálni. Mindenki azt mondja, hogyha egy oltóanyag be van regisztrálva egy adott országban, akkor miért ne lehessen vele utazni – jelentette ki.

A kérdés azért is lett aktuális, mert a Politico az EU-s vakcinaútlevélről azt írta, hogy arról június 21-én már megállapodás lehet Brüsszelben. Az Index cikke szerint pedig egy pár hetes átmenti időszak után az EU-s greenpass lesz érvényes.

Gulyás Gergely kancelláriaminiszter pedig még márciusban Merkel véleményére hivatkozott egy kormányinfón a tekintetben, hogy miért nem lesz rajta a védettségi igazolványon, hogy milyen oltást, nyugatit vagy keletit kapott valaki, kijelentette:

“mert erről nemzeti hatóság dönt”.

“Furcsa hozzáállás lenne…”

Most Szijjártó Péter ATV kérdésére válaszolva azt mondta:

“nehezen tudja elképzelni, hogy bármelyik brüsszeli bürokrata vagy nemzetközi média kiváló képviselői közül bárki azt gondolná magáról, hogy jobban ért az oltóanyagokhoz, mint, mondjuk, a WHO szakértői. Tehát azért ez egy elég furcsa hozzáállás lenne szerintem, hogy egy globálisan jóváhagyott oltóanyagról bárki kimondja, hogy az szerinte meg nem hatásos”

A kérdésünkkel összefüggésben “a brüsszeli törekvések” kapcsán a külügyminiszter közölte:

“talán először arra kéne koncentrálni, hogy az Európai Unió ne kullogjon a globális ranglista végén akkor, amikor a beoltottsági arányokról beszélünk. Az Európai Unióban a lakosság 28 százalékát sikerült eddig beoltani, Izraelben a 61 százalékot, Nagy-Britanniában 52 százalékot, az Egyesült Államokban 45 százalékot, Kanadában 39 százalékot, az Európai Unióban meg 28-at, és ebben már benne van a mi 44 százalékunk is, ami jócskán fölfele húzza ezt az átlagot. Tehát először talán a brüsszeli bürokraták  arra törekedjenek, hogy legyen oltóanyag, lehessen beoltani az európai embereket, védjük meg őket, védjük meg az egészségüket, meg az életüket, és akkor utána kellene szerintem minden mást napirendre tűzni”

– fogalmazott a külügyminiszter, nyomatékosítva: ő azt mondja, hogy

“először oltóanyagot kéne szerezni a brüsszeli hölgyeknek és uraknak, és akkor utána szórakoztatni egymást más különböző javaslatokkal”.

Cseh külügyminiszter: napokon belül meglesz az utazási megállapodás

A sajtótájékoztatón az ATV kérdésére Jakub Kulhánek cseh külügyminiszter azt mondta: az uniós greenpass és a nemzeti hatáskörben elfogadott igazolvány nem zárják ki egymást. Ő jónak tartja az EU-s igazolvány júliusi bevezetését. Szijjártó Péterhez hasonlóan a cseh külügyminiszter a sajtótájékoztatón előtte már közölte, hogy “napokon belül”, de valószínűleg mar a hétvégén megszületik a magyar-cseh kézoldalú utazási megállapodás.

“Jó hírek Rómából”

Szijjártó Péter a sajtótájékoztatón az RTL Klub kérdésére megismételte, hogy a V4-ekkel is zajlik a tárgyalás az utazási megállapodásokról. De mint mondta, sok más országban alacsonyabb az átoltottság mint Magyarországon. A külügyminiszter azt megemlítette, hogy Rómából például már jelezték, hogy hamarosan “jó hírek érkezhetnek” a megállapodással kapcsolatban.

 

szijjártó

Hirdetés
átver

4 hozzászólás

 • 2021.05.11 - 16:13
  Közvetlen hivatkozás

  Ez az ember ugyanolyan elmebeteg mint a főnöke,, mit merészel ez a banda? pénz kell az EU tól de nem vagyunk tagok?, csak a kelet országai a barátunk,, beteg népség tünjenek végre orosz kőbányába ezek a kipcsákok– elég volt ebből a patkányokból

  Válasz
 • 2021.05.11 - 22:12
  Közvetlen hivatkozás

  Ezek folyamatosan vitatkoznak. Ha az Amerikai Egyesült Államok így működne,már régen polgárháborúba keveredtek volna.

  Válasz
 • 2021.05.12 - 08:45
  Közvetlen hivatkozás

  Talán abba kellene már hagyni a hatalmas nagyképűséget neked is petike, mert látszik, valóban te is ugyan olyan elmebeteg vagy mint pókhasú vezéred! A jólét már neked is az agyadra ment, arra a kicsire! Ne égesd tovább a MAGYAR emberek becsületét! De akár már el is takarodhatnál jelzem, senki nem siratna meg!

  Válasz
 • Visszajelzés: Szijjártó megint észt osztott az uniós külügyminiszteri találkozó után - Városi Kurír

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.