Kerítésen innen

Gulyás Gergely, mint a demokrácia biztosítéka, avagy kint vagyunk az összes vizekből…..

Gulyás Gergely, mint a demokrácia biztosítéka, avagy kint vagyunk az összes vizekből.....

Gulyás Gergely, akiről “közismert” nagy jogi tapasztalata és tudása, széles látóköre, no meg a regnálótól való feddhetetlen függetlensége, alapköve lehet a magyar demokrácia továbbfejlesztésének. Papír van róla, hogy …..

Nesze neked korrupció!

Unió legyen a talpán, ami a hétfőn este napvilágot látott Magyar Közlönyben megjelentek ellenére kétségbe vonja hazán kormányának elköteleződését a demokrácia mellett. Ennek jegyében

Évi húsz millió forintos érték fölött a kormányzati igazgatási szervek és az állami többségi tulajdonú gazdasági társaságok csak a Miniszterelnökséget vezető Gulyás Gergely miniszter előzetes jóváhagyásával köthetnek ügyvédi szerződést.

-idézte a HVG.

Na és 19,9 milliósat…?

A hétfő este megjelent kormányrendelet szerint

a miniszter tíz munkanapon belül dönt a jóváhagyásról, és ezt további öt munkanapon belül közli a kérelmezővel. Ha nem válaszol időben, azt jóváhagyásnak kell tekinteni.

A jogszabály nem hagy kiskaput: ha azonos felek

„egybefüggő tizenkét hónapon belül”

több ilyen szerződést kötnek, az azokban szereplő összegeket egybe kell számítani.

Érvényes a rendelet az olyan keretmegállapodásra vagy egységárat tartalmazó szerződésre is, amelynek alapján az igénybe vett szolgáltatások ellenértéke egy naptári évben eléri a bruttó húsz millió forintot, továbbá a már létező szerződések olyan módosítására, amellyel túllépnek az összeghatáron.

Légyszi, légyszi….

A rendelet összefügghet a Magyar Közlöny ugyanazon számában közzétett további döntésekkel, amelyek a korrupció elleni fellépést és a közbeszerzések hatékonyabb ellenőrzését célozzák. Ugyanakkor önmagában nem változtat azon, hogy fontos ügyekben a kormányhoz közel álló ügyvédi irodák – például Bajkai István Fidesz-képviselőé vagy a Fideszt a Nemzeti Választási Bizottságban képviselő Sárhegyi Zoltáné kapják sorra a legfontosabb, többmilliárdos értékű megbízásokat.

Hogy Gulyás Gergely milyen alapon fogja jóváhagyni vagy elutasítani a szerződéstervezeteket, azt nem lehet tudni, mert erre a kormányrendelet nem ad semmilyen útmutatást.

A valóban praktizáló ügyvéd gondolata….

Nehéz-Posony Kata közösségi oldalán olvasható:

“Arra gondoltam, hogy létrehozok egy független vegyes bizottságot (azért vegyest, mert jól hangzik, de egyedüli tagja ÉN leszek, hiszen kizárólag én tudom jól megítélni, hogy a saját szerződéseim jók-e). Ennek az lesz a feladata, hogy az ennen magam által kötött ügyvédi megbízási szerződéseket ellenőrizze, véleményezze, és engedélyezze. Hogy milyen szempontok alapján, azt még nem tudom, de utólag kitalálom, és majd azt mondom, hogy mindig is így akartam.

Sőt nemzetgazdaságilag kiemelt jelentőségűvé minősítem, nehogymár az ász és a gvh, meg hasonló ellensúlyok beleugassanak.

Aztán megveregetem a vállam, hogy milyen jogállami (bár ezt nem tudom pontosan mit jelent) és átlátható, prudens üzleti vállalkozást üzemeltetek.

Természetesen átadom magamnak az év korrupciómentes biznisze díjat is, amelynek a pontos elnevezésére meghívásos pályázatot írok ki, de utólag a bekerülési költségeit azért megemelem, mert hát infláció van, és a taxi is drága.

Majd rányomok egynehány pecsétet. Ezután benyújtom a brüsszeli bürokratáknak, hogy látjátok, mit kell itten hisztizni, rendben van nálam a demokrácia, jár nekem a lóvé. A vegyes bizottságom működési költségeit, és a ráfordított ügyvédi óradíjakat természetesen áthárítom az ügyfeleimre …”

Ha megírná véleményét, vagy megvitatna ezt-azt másokkal, esetleg kérdése lenne a cikkel kapcsolatban, Facebook oldalunkon megteheti!

FRISS!

About Author