Connect with us

Állati

A kedvenc örömében bepisil

Megosztás

Sok gazdi panaszkodik: ha egyedül hagyja a kutyát, amikor hazaér, a kedvenc örömében összepisili magát. Főleg, ha kölyök, de megesik felnőtt kutyával is.

Megosztás

Sok gazdi panaszkodik, hogy ha egyedül hagyja a kutyát, amikor hazaér, a négylábú kedvenc örömében összepisili magát. Ez elsősorban a kölykökkel történik meg, de ilyen panasz előfordult már felnőtt kutyákat illetően is. Nagyjából egy éves korig a kutya még nehezen tartja vissza a vizeletet. Természetesen ez kutyánként változó. Függhet a mérettől, fajtától, van-e gyulladás a szervezetében, időben levittük-e sétálni.

Ki a falkavezér?

A kutyus a különböző érzelmi hatásokra is bepisilhet. Örömében, ha hazaérkezik a gazdi, vagy bánatában, esetleg félelmében, például akkor, ha hosszú időre magára hagyják. Aggodalomra nincs ok: ezeket a baleseteket egy idő után kinövi az eb.

Ha ezen a korszakon már túl van, teljesen szobatiszta, és mégis azt tapasztaljuk, hogy hazaérkezésünkkor „örömében” bepisil, jogos a kérdés: miért? Tapasztalatom szerint az örömnek ekkor már ehhez nem sok köze van. Sokkal inkább arról van szó, hogy otthon ki tölti be a vezető szerepet, ki a falkavezér. Amíg ez a viszony az eb és gazdi között nem rendeződik, addig a kutya minden hazaérkezéskor vizelni fog, mintegy megjelöli a területét.

A bosszúállás

Sőt, gyakran találkoztam egy olyan felnőtt kutyussal, amelyik valahányszor behozta őt a gazdája a kutyafuttatóba, mindig lepisilte a gazdi nadrágját, így jelezve a többieknek: ő az én tulajdonom, tehát megjelölöm, ne közelítsetek hozzá.

Velem még az is előfordult, hogy kis kedvencem bosszút állt, és lepisilte az ágyat. Tette mindezt azért, mert zokon vette, hogy egyedül hagytam. Két egymást követő alkalommal jól leszidtam. Amikor harmadjára egyedül maradt, és mikor hazaértem, tiszta volt az ágynemű, megdicsértem és jutalomfalatot kapott. No, ebből évek óta tartó hagyomány lett. Ha dolgom végezetten hazaérek, azonnal várja a jutalomfalatot. Ha netán nem győzi kivárni, akkor maga ered az ínyencség nyomába: kutat a szatyorban, a táskámban, ha egyik sem vezet eredményre, ugrál rám. Bevallom, ez utóbbi mindig nagyon hatásos.

Soha ne üssük meg!

Mivel a kutya nagyon szeret a gazdi kedvében járni, hangsúlyainkból érzi, ha elégedettek vagyunk vele, és azt is, ha rossz fát tett a tűzre..

Tehát a nagyon egyszerű kiindulópont legyen az, hogy ha kutyánk rosszat tesz, akkor egy kicsit megdorgáljuk, ha valamit helyesen csinál – mondjuk a megfelelő helyen végzi a dolgát – akkor megdicsérjük, esetleg jutalmazzuk is. Dicséretként szeretgessük, simogassuk, és lehetőleg mindig ugyanolyan szavakkal fejezzük ki elégedettségünket. Ha büntetünk, soha ne üssük meg a négylábút! Egy határozott „fujj” megteszi a hatását. Ha már mindenképpen fizikailag is meg akarjuk dorgálni a kutyust, akkor a nyak feletti résznél megfogjuk, és
egy kicsit megrázzuk. Az anyakutya is így dorgálja a piciket, szóval tudni fogja, miről van szó.

Ok lehet az is, ha egy kutya sokáig ingerszegény környezetben él. Ilyen esetben ugyancsak előfordulhat, hogy hazaérkezésünkkor végzi el a „dolgát”.

A tulajdonosoknak meg kell próbálniuk meghatározni, milyen események hatására fordulnak elő a vizelések. A legtöbb kiskutya kinövi ezt a viselkedést, különösképpen, ha egy nyugodt és kiegyensúlyozott környezetben neveljük fel. Legyünk vele következetesek és türelmesek!

A kutya vigasztal, ha rosszkedvű vagy és akkor is, ha fáj valamid

Szerző

Click to comment

Leave a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük