Egy japán metróvállalat egyedi ötlettel akarja megszüntetni a reggelenkénti elviselhetetlen zsúfoltságot: ingyen tésztára jogosító kupont akar adni annak, aki nem csúcsidőben veszi igénybe szolgáltatásukat.


Ismerős nagyvárosi hétfői kép, bárhol a világon:

zsúfolt metró szerelvények, nincs hely a csomagoknak, áporodott levegő. Egy metrót üzemeltető japán cég, a Tokyo Metro azonban – reményeik szerint – megtalálta a megoldást mindezek ellen. Egy tál tésztára jogosító kupont ad minden dolgozónak, aki tíz egymást követő napon nem a csúcsidőben használja a szerelvényeket.

„Bízunk abban, hogy e kampánnyal enyhíteni tudjuk a torlódást, hiszen így az emberek különböző időpontokban utaznának”

– véli a Tokyo Metro szóvivője, Takahiro Yamaguchi.

Például a hírhedten zsúfolt Tozai-vonal 7.50 és 8.50 között közel hetvenezer embert szállít,

s ezzel 199 %-os kihasználtsággal büszkélkedik. Nem ritka, hogy a metrótársaság egyetemistákat és részmunkaidős alkalmazottakat vesz fel, hogy szó szerint benyomják az utasokat a szerelvényekbe, amíg ezek belseje leginkább egy szardíniás dobozhoz nem hasonlít.

„Tisztában vagyunk vele, hogy a Tozai-vonal állandóan túlzsúfolt, s ez problémát okoz az utasoknak”

– folytatta Yamaguchi.

Az elképzelés a gyakorlatban úgy valósulna meg,

hogy az utasoknak online regisztrálniuk kellene, majd utazókártyájuk segítségével be kellene jelölniük a kívánt, csúcsidőn kívüli időt utazásukhoz. A Tokyo Metro vezetése azonban csak abban az esetben indítja el ezt a rendszert, ha több mint kétezer utazó regisztrál a szolgáltatásra.

Ha azonban a regisztrálók száma meghaladja a háromezret, egy adag testes tempura-ra (palacsintatésztába mártott, majd forró olajban kisütött hal- vagy zöldségféleség) is jogosít a kupon. Egy mobil telefonos appon is figyelemmel lehet majd kísérni, mely időpontokban túlzsúfoltak a szerelvények.

A téma “forró”:

egyes szakértők olyan súlyosnak ítélik meg a közlekedési eszközök – kiváltképp a metró – túlzsúfoltságát, mely gondot okozhat, vagy akár tönkre is teheti a 2020-as Olimpiai Játékokat, melynek Tokyo ad otthont.

Forrás

Rendpártiaknak kockadinnye!

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét