Az MSZP-Párbeszéd miniszterelnök-jelöltje szerint a Magyarországról történő elvándorlás miatt új nemzetpolitikára lenne szükség.

[mnky_ads id=”10551″]

Meg kell könnyíteni a választójog gyakorlását

Karácsony Gergely, a Párbeszéd társelnöke pénteken manchesteri útjáról nyilatkozva az MTI-nek elmondta, azért van szükség új nemzetpolitikára, hogy az ország ne veszítse el végleg a kapcsolatot azokkal a családokkal, akik külföldön dolgoznak.

Hozzátette: ma már minden hatodik magyar gyermek külföldön születik. Szerinte az új nemzetpolitika minimumfeltétele az, hogy megkönnyítik a választójog gyakorlását.

[mnky_ads id=”10552″]

Az NVI nem érzi fontosnak,  hogy a korlátozott jogi lehetőségeikkel a választópolgárok élni tudjanak

Az ellenzéki politikus szerint a külföldön élő magyar közösségek nemzeti kötődését különféle kulturális, oktatási programok támogatásával is segíteni kellene.

Nemcsak a kárpát-medencei magyarságnak kell fontosnak lennie a mindenkori kormánynak, hanem azok is, akik az elmúlt években hagyták el az országot – hangsúlyozta.

Karácsony Gergely szerint a külföldön dolgozó magyarok többségének nem biztosított a levélben történő szavazás és azt tapasztalják, hogy a Nemzeti Választási Iroda nem érzi fontosnak, hogy a korlátozott jogi lehetőségeikkel a választópolgárok mégis csak élni tudjanak.

Beszámolt arról, hogy tárgyaltak a manchesteri városvezetés külkapcsolatokért felelős helyettes vezetőjével, akitől azt kérték, hívják fel a manchesteri magyarok figyelmét a helyi sajtóban arra, március 31-ig regisztrálhatnak a választáson történő voksolásra.

Hozzátette: a helyi magyar közösség képviselőivel azt is kérték a várostól, hogy biztosítsanak helyiséget kulturális programokra.

Tavasszal konzulátus nyílik Manchesterben és Edinburghban

Ujhelyi István, az MSZP európai parlamenti képviselője emlékeztetett arra, kampányt indított Európa több országában, hogy a szavazáson történő regisztrációra biztassa a magyarokat.

Sikerként értékelte, hogy még tavasszal konzulátus nyílik Manchesterben, valamint Edinburghban és a kormány ígérete szerint április 8-án lehet majd ezeken a konzulátusokon szavazni.

Kitért arra is, hogy Manchesterben és környékén több tízezer magyar él, és ebben a városban hozták létre a nagy-britanniai magyar orvostársaságot.

A politikusok – Tóth Bertalannal, az MSZP frakcióvezetőjével – délután fogadóórát tartanak a helyi magyaroknak.

[mnky_ads id=”10553″]

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét