Kísértet járja be a magyar sajtót, az álhírek kísértete – hazugságok, féligazságok keverednek a valós tényekkel. Mondhatnánk, hogy ez a sportújságírásban lehetetlen, hiszen itt percek, pontok, méterek vannak, amiket nem nagyon lehet hamisítani – de bizony ebben a műfajban is lehet tévedni. Mint most is, a katari foci-vb kapcsán.

Előrebocsátanám, hogy kevés ötletet tartok rosszabbnak,

mint azt, hogy a 2022-es labdarúgó világbajnokságot pont Katarban tartsák. Félretéve minden egyéb averziót: a klíma miatt. Amúgy is zűrös VB lesz ez, változik egy csomó fontos szabály, a katari éghajlat okából késő ősszel kell majd egyáltalán megkezdeni, a nézőknek – és a játékosoknak is –felborul az időbeosztása, egyszóval jobb volna ezt a világméretű sporteseményt valahol máshol tartani. Vagy, ha annyi pénzük van a rendezőknek, hogy számukra semmi sem lehetetlen, tolják fel Katart addigra a mérsékelt égövbe, még az ország népe is hálás lenne érte. Mondjuk ez utóbbi megoldásra nem fogadnék nagyobb összegben.

- Hirdetés -

De ott lesz a VB, akármit is csinálunk, jobb belenyugodni

Miért lesz ott? A brit Sunday Times szerint azért, mert a katari szervezők befolyásolták a rendezési jogért velük konkuráló országok közhangulatát. Állítólag  Katar 2010-ben lejárató kampányt rendelhetett meg a többi ország ellen, melyek pályáztak a 2022-es labdarúgó világbajnokság megrendezésére.

Az amerikai PR-cég és egykori CIA-ügynökök által végrehajtott besározó akciók a lap információi szerint elsősorban az amerikai és az ausztrál pályázatot támadták. Fő módszerük a vádak szerint az volt, hogy azt a benyomást keltsék, mintha a pályázatokat nem támogatták volna az adott országokban. A katari szervezők tagadják, hogy bármi ilyesmi történt volna. Mindenesetre ha történt mégis ilyesmi, az a FIFA pályázati szabályainak megsértését jelentené.

Katar 2010-ben kapta meg a vébérendezés jogát,

és meglehetősen sok kritika érte a FIFA-t a korrupciógyanús körülmények miatt. Két éven át belső vizsgálat is zajlott az ügyben, és derültek ki ugyan valóban gyanús ügyek és körülmények, ám Katar megtarthatta a rendezési jogot.

A most kiszivárgott információk szerint a Katar nevében eljáró csapat többek között egy ismert közgazdászt kért meg 9 ezer dollárért, hogy írjon tanulmányt egy amerikai vébérendezés negatív gazdasági hatásáról, amit aztán terjesztettek a sajtóban. Ugyanígy, újságírók, bloggerek és ismert közéleti szereplők lettek megbízva az egyes országokban, hogy a vébérendezés negatív aspektusairól írjanak.

Eddig a hír, a Sunday Times és magyar laptársaink nyomán.

Annyit még tegyünk hozzá, hogy az akciót állítólag a volt CIA-ügynökökből álló Brown Lloyd Jones New York-i irodája intézte volna.

Hát, ha akarom, vemhes, ha akarom, nem vemhes… Az tény, hogy a FIFA-nál korruptabb nemzetközi szervezet a Bizánci Császárság bukása óta nem nagyon van. Az is tény, hogy a világ minden országában, minden globális sportesemény rendezésekor felmerül az az érv, miszerint lenne jobb helye is annak a pénznek. Persze, hogy lenne, tökéletes állam nincs, csak ilyen esetben az arányok számítanak: nem véletlen, hogy Ghána kevésbé rendez világversenyeket, mint mondjuk Németország. Az is tény, hogy mostanság elég sok koszos nemzetközi ügyről derült ki, hogy volt titkosszolgák, gumitalpúak cégei álltak a hátterükben.

Idáig tehát még igaz is lehetne a hír

De legalábbis van benne rendszer. A baj akkor kezdődik, mikor a realitásán kezdünk gondolkodni. Az ugyanis Katarnak piskóta, hogy megrendeljen kilenc vagy akár kilencvenezer dollárért egy tanulmányt. Az lehetséges. Az viszont meggondolandó, hogy az ilyen ügyeket titokban szokás intézni. És amit hárman tudnak, az már nem titok: hát még, ha „újságírók, bloggerek és ismert közéleti szereplők lettek megbízva”. Ismervén a szakmát, és tudván tudva, hogy a kedves kollégák egymással is gyilkos piaci harcban állnak, kizárt dolog, hogy egy ilyen volumenű megvesztegetés két percig is titokban maradt volna. Azon kívül, ha mondjuk a tanulmányra jutott kilencezer dollár, egy-egy cikkre ezernél több nem eshetett: és ennél jóval többet hoz a konyhára egy monstre leleplezés forgalomban, olvasottságban, reklámbevételben. Nem ezreket, de tíz- vagy inkább százezreket.

Elmondhatjuk tehát, hogy a Sunday Times híre, hogy úgy fogalmazzunk, kevéssé hihető. Sok valószerű elemet tartalmaz, hogyne, rész- és féligazságokat is, sőt, valós tény is akad benne – de így, együtt gyanús portéka.

Még akkor is, ha Katar tényleg nem ideális hely egy labdarúgó világbajnokság számára.

Sport Mindig

Kapcsolódó

Csoroghatott Orbán nyála – Budapesten ismertették a 2026-os foci vb terveit

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét