Berlin és Bécs támogatja Brüsszel határvédelmi javaslatait

A német és az osztrák kormány támogatja az Európai Bizottság javaslatait az Európai Unió (EU) külső határának védelméről – jelezte Angela Merkel német és Sebastian Kurz osztrák kancellár a jövő heti EU-csúcsról vasárnap Berlinben folytatott megbeszélésük előtt.

Súlyponti kérdés

Angela Merkel sajtónyilatkozatában kiemelte, hogy kormánya egyetért az osztrák soros elnökséggel abban, hogy „súlyponti” kérdés a külső határ védelme.

Jean-Claude Juncker, a brüsszeli bizottság elnöke a határvédelemről előremutató javaslatokat tett, amelyeket „kimondottan üdvözlök” – tette hozzá a német kancellár.

A migrációval kapcsolatban az EU és Afrika együttműködésére is hangsúlyt kell helyezni, és a szerdán kezdődő kétnapos informális EU-csúcson akár a „munkamegosztásról” is lehet tárgyalni, „hiszen Afrikának 53 országa van, és nem tud mindenki mindegyikkel foglalkozni” – mondta a német kancellár.

Hozzátette, az informális csúcs – amelynek másik kiemelt témája a brit EU-tagság megszüntetése (Brexit) – „nagyon hasznos formátum”, mert tovább lehet szélesíteni a migrációról folytatott diskurzust. Rámutatott, hogy az EU-s kormány-, illetve államfőket összefogó Európai Tanács salzburgi tanácskozásán nem döntéseket hoznak, hanem „eszmecserét” folytatnak majd.

A Frontex megerősítése

Sebastian Kurz hangsúlyozta, hogy Ausztria már régóta sürgeti mindazt, amit Jean-Claude Juncker javasolt, „jelesül a Frontex megerősítését, méghozzá nem majd valamikor, hanem már 2020-ban, és mandátuma kiterjesztését is, hogy együttműködhessen tranzitországokkal”.

Ezt az együttműködést azzal a céllal kell folytatni, hogy a Földközi-tengeren az EU-ba tartó migrációs útvonalon „ne is induljanak el a hajók”, és így az embercsempészek „ne sodorjanak veszélybe embereket és ne keressenek még több pénzt” – fejtette ki az osztrák kancellár.

EU-Afrika csúcstalálkozó

Elmondta, hogy az osztrák soros elnökség az Afrikai Unió vezetőjével, Paul Kagame ruandai elnökkel EU-Afrika csúcstalálkozót szervez decemberre. Kiemelte, hogy nem csak a migráció témáját állítják középpontba, hanem a gazdasági együttműködés és az innováció ügyét is.

(Forrás: MTI)

Merkel: nem biztos, hogy sikerül megállapodni a menekültpolitikáról az uniós csúcsig

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük