Ez a napKiemelt hírek

Kádár-beszéd, KGST-országok, nyilas uralom és Lázár János városa a történelem érettségin

A kereszténység születéséről, az iszlámról, a kapitalista gazdaságról, a Rákóczi-szabadságharcról szóló feladatok mellett a dualizmus kori Magyarország gazdaságáról, az első világháború idején fellépő élelmiszerhiányról, és egy 1957-es Kádár János-beszédről is szerepelnek kérdések a középszintű történelem érettségi első, rövidebb feladatokból álló részében az eduline.hu szakportál információi szerint.

A diákoknak a hódmezővásárhelyi iskolakörzetek átszervezéséről is el kell olvasniuk egy szöveget, értelmezve a szegregáció, integráció, hátrányos helyzetű diák fogalmát.

Ahogy az előző években, úgy az idén is van úgynevezett vaktérképes feladat, az Árpád-kori Magyarország területeit és egyes városait kell azonosítaniuk.

A középszintű történelem érettségi második részében a diákok négy esszéfeladatot kapnak, ezek közül kettőt kell megoldaniuk. A négy téma: az első ipari forradalom; a KGST-országok; a magyarországi etnikai változások; a nyilasuralom.

A középszintű érettségin 180 percet kapnak a diákok, ennyi idő alatt kell két feladatsort megoldaniuk.

Az első blokkban egyszerű, rövid választ igénylő feladatok vannak – mind a 12 feladat valamilyen forrás (szöveg, kép, diagram) feldolgozását és értelmezését várja a vizsgázóktól, a második blokk az esszéfeladatok kidolgozása.

Nyilas uralom és KGST-országok a töriérettségi második részében

Az első ipari forradalomról, a KGST-országokról, háromszáz évvel ezelőtti etnikai változásokról és a nyilas uralomról is írhatnak esszét a diákok a középszintű töriérettségi második részében – írja az eduline.hu.

A lap hozzáteszi: A középszintű történelem érettségi második részében a diákok négy esszéfeladatot kapnak, ezek közül azonban csak kettőt kell megoldaniuk.

Történelemtanár: Könnyű érettségi feladatsor néhány becsapós kérdéssel

Ha jól használták a megadott forrásokat és történelmi atlaszt, könnyen meg tudták oldani az első 12 feladatot a diákok az Eduline által megkérdezett szaktanár szerint.

“Ez egy nagyon jól feldolgozható feladatsor, aki egy kicsit is tájékozott a történelemben, az könnyen megírja” – értékelte a középszintű érettségit az oktatási szakportálnak egy középiskolai történelemtanár.

Az első tizenkettő között nincsenek kétértelmű feladatok, bár egy-két beugratós kérdés akad a tanár szerint. Ilyen például az, ahol a rekvirálás szó jelentését kell megadni. “Ám ezt a kifejezést sokszor tévesen használja a köznyelv, ez félrevezethette a diákokat” – mondta.

(Forrás: eduline.hu, MTI, hvg.hu, Propeller)

Ha megírná véleményét, vagy megvitatna ezt-azt másokkal, esetleg kérdése lenne a cikkel kapcsolatban, Facebook oldalunkon megteheti!

Kapcsolódó:

A történelem írásbelikkel folytatódnak az érettségi vizsgák

About Author

Szólj hozzá!