Mi alapján jár a volt macedón kormányfőnek VIP menedékkérő státusz?

Az MSZP kezdeményezi az Országgyűlés nemzetbiztonsági, honvédelmi, valamint külügyi bizottságának összehívását Nikola Gruevszki ügyében. A szocialisták tudni szeretnék, melyik jogszabály alapján jár VIP menedékkérő státusz a hazájában elítélt volt macedón miniszterelnöknek.

Válaszra várva

Molnár Zsolt, az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának szocialista tagja csütörtökön Budapesten sajtótájékoztatón elmondta, Orbán Viktor miniszterelnöknek és Pintér Sándor belügyminiszternek a parlament hétfői ülésén választ kell adnia arra, hol és mikor lépett be Magyarországra a volt macedón miniszterelnök.

Világos, egyértelmű válaszokat várnak, nem lehet ködösíteni, a magyar társadalmat és a nemzetközi közéletet is tájékoztatni kell erről – hangoztatta.

Tóth Bertalan, az MSZP elnöke, frakcióvezető szerint Magyarországnak olyan kormánya van, amely hol egy baltás gyilkost enged ki, hol egy szökött bűnözőt enged be az országba. Emlékeztetett arra, hogy Nikola Gruevszkit hazájában jogerősen börtönbüntetésre ítélték.

Mikor kerül az orosz követségre Gruevszki?

A pártelnök közölte, a Fidesz arról papol, hogy mindenkinek, aki biztonságos harmadik országból érkezik, tranzitzónában kell várakoznia menedékkérelme elbírálásáig. Az elbíráláskor pedig azt a jogszabályt alkalmazzák, hogy az érintettnek vissza kell térnie a biztonságos harmadik országba – tette hozzá, azt kérdezve: hogyan fordulhat elő, hogy Magyarország területén bujkál Nikola Gruevszki.

Az ellenzéki politikus felvetette azt a kérdést is, mikor kerül az orosz nagykövetségre az oroszbarát volt macedón miniszterelnök.

Ne küldjenek magyar rendőröket a macedón határra!

Elmondta, a kormány közben harminc rendőrt küld a macedón határ védelmére. A politikus azt vélelmezte, hogy indulatok céltáblájává válhatnak ezek a rendőrök. Azt kérte, ne tegyék ki őket ennek a meghurcoltatásnak.

Arra a felvetésre, hogy Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint biztonsági okokból döntöttek úgy, hogy Nikola Gruevszki meghallgatására nem a tranzitzónában, hanem a Menekültügyi és Állampolgársági Hivatal budapesti központjában kerül sor, és ez korábbi politikai vezetők esetében általános gyakorlat, Tóth Bertalan azt mondta, tudni szeretnék, melyik jogszabály rendelkezik arról, hogy VIP menedékkérő státusz jár a volt macedón miniszterelnöknek.

(Forrás: MTI)

Kapcsolódó

Miniszterelnökség: Gruevszki menedékjogot kért

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük