Ez a napGyorshír

“A vér nem válik vízzé… de sörré igen!”

veradas

A Retro Véradás mára már hagyománnyá nőtte ki magát, amely évről-évre egyre népszerűbb a véradók körében, mert ne feledd a vér életet ment!

Amellett, hogy egyetlen véradással akár három életet is meg lehet menteni,

az Országos Vérellátó Szolgálat köszönetképpen sör-virsli menüvel, Retro söröskorsóval, illetve további ajándékokkal és hamisíthatatlan retro életérzéssel várja a segíteni vágyókat.

A Retro Véradás célja a nosztalgikus hangulat megteremtése, valamint az, hogy felhívja a figyelmet a véradás jelentőségére.

A Retro Véradás helyszínei 2018. szeptember 8-án:

Budapest – Városmajor
Debrecen – Bem tér 19.
Győr – Magyar utca 8.
Miskolc – Szentpéteri kapu 72-76.
Pécs – Pacsirta utca 3.
Szeged – Honvéd tér 4.

Támogatók

Azok a cégek, alapítványok, amelyek a kezdeményezés mellé álltak, megérdemlik, hogy a Város Kurír szokásával ellentétben felsoroljuk őket :

Aldi, Fornetti, Vércsepp a Vérellátásért Alapítvány, Jusec Biztonsági Szolgáltató Kft., Promix Zrt., Strike Bowling, Bringóhintó, Városmajori Szabadtéri Színpad, Cipó pékség, Csokiboszik, Fehértói Csemege, Zso-Zso Color Kft.,Corretti, Református Szeretetszolgálat, Hungaroplant Kertcentrum, Gyarmathy pékség,Tutti Frutti, Cserpes Sajtműhely, Csikvánd Önkormányzat, Magyar Vöröskereszt, Auchan Borsod, Borsodi Sörgyár Zrt., Arbasüt, Chio, Lipóti Pékség, Mórahalom, Izometria Fitnestic, Kék Elefánt Kávézó, Vitamin Szalon, Szegedi Paprika Zrt., Sweet Food Kft., Bánffi Szóda, Hungerit Zrt., Pick Zrt., Bata Kft., Ide Süss Pékség, Pannon varázs Kft., C+C Áruház, Agrárkamara, Mácsai Anita Szépségszalon, Stefi Munkavédelmi Kft., Zsitvai Cukrászda, Mézesmadzag Cukrászda, Brill Pálinkaház Kft., Fürge Nyuszi Focivilág , Aranygaluska Étterem, Tüke Busz Zrt., Csányi Sándor színművész, Pöttyös – FrieslandCampina Hungária Zrt.

A véradás története

“A vért a 20. század eleje óta használják mikor is a különböző vércsoportok meghatározásának köszönhetően a donort és a beteget elfogadható biztonsággal lehetett párosítani.

Azóta már gyógyítás nélkülözhetetlen kellékévé vált. A nagyobb műtéteknél, bizonyos életmentő kezeléseknél és a gyógyszerek gyártásnál is nagy szerepet játszik.

A művér kialakítására számos kisérlet volt, melyek jórészt elbuktak. Amerikában sikerült kifejleszteni egy a vörösvérsejt szükségletű betegek kezelésénél az Oxyglobin névre hallgató, marhák véréből előállított vérpótló szer. A felhasználható művérnek az emberi vér minden tulajdonságának megkell felelni,minden szövettel és vércsoporttal kompatibilisnek kellene lennie.

Hazánkban úgy mint más európai országokban nem használják ezt a készítményt, így csak az önkéntes véradókra számíthatnak a vérre szoruló betegek.

Az 1960-as évek óta alkalmazott egyszer használatos vérvételi eszközök biztosan veszélytelenek, sem AIDS-t, sem más fertőzést nem okozhatnak.

A véradás önzetlen segítségnyújtás másoknak, olyan gesztus, amely mindenképpen megbecsülést érdemel(ne),” írja a Honvédszakszervezet oldala.

Kapcsolódó

Ha megírná véleményét, vagy megvitatna ezt-azt másokkal, esetleg kérdése lenne a cikkel kapcsolatban, Facebook oldalunkon megteheti!

http://varosikurir.hu/egesz-orszagban-verhiany/

About Author

Szólj hozzá!