Ez a napKiemelt hírek

A koronavírus megállítható a határon?

A 2019-nCoV koronavírus decemberben ütötte fel a fejét Kínában, január derekára már a világ több pontján feltűnt a fertőzés. A modern és óriási méretű légi közlekedésnek “hála” villámgyorsan terjed a tüdőgyulladást okozó és egyes esetekben halálos betegség.

Nem véletlenül van, volna szükség óvatosságra. Néhány nappal ezelőtt már Skóciából, majd pénteken Franciaországból jelentettek a koronavírusra jellemző eseteket.

László Imre, Újbuda polgármestere a Demokratikus Koalíció szombati közleményében kiemeli, hogy:

“Szijjártó Péter külügyminiszter tegnap még arról beszélt, hogy a kormány semmilyen különleges intézkedést nem vezetett be, mert a kór még nem jutott el Európába. Ez mára már a múlté. Az Egyesült Államok, Ausztrália, Japán és Oroszország után már Európán belül, Franciaországban is regisztráltak kínai koronavírusos megbetegedést.

Tekintve, hogy csak Kínában már több, mint 880 fertőzöttnél és legalább 26 halottnál jár a halálos kór, valamint, hogy hazánk és több kínai város között heti 13 közvetlen repülőjárat közlekedik, Magyarország kiemelten kockázatos helyzetben van.

Miért nem tettek eddig semmilyen óvintézkedést? Miért nem vezettek be más országokhoz hasonlóan hőkamerás reptéri vizsgálatot a közvetlenül Kínából érkező járatok esetében? Kidolgoztak-e rendkívüli járványügyi cselekvési tervet arra az esetre, ha Magyarországon is megjelenik a halálos kór?”

Itt tartunk most, ám az állam hivatalos szervei a fülük botját nem mozgatják

Miközben “migráns-ügyben” naponta jelennek meg közlemények és figyelmeztetnek a “veszélyre”, addig a koronavírus fertőzésről három nappal ezelőtt mindössze egyetlen hír jelent meg a Nemzeti Népegészségügy Intézet honlapján.

“A 2020. január végi kínai újévi ünnepségek miatt jelentősen növekedni fog a Kínába tartó, és a Kínán belüli utasforgalom, ezzel növekszik a kockázat, hogy a betegség valamely EU-tagállamban is felbukkan. Ennek azonban jelenleg kicsi a valószínűsége.”

Ennél nagyobbat nehezen lehetett volna tévedni, ám úgy tűnik az állami hivatalnál elégedettek magukkal és nyugodt szívvel mentek el hétvégi pihenőre.

Hétközben Szíjjártó Péter külügyminiszter még igyekezett megnyugtatni mindenkit, hogy egyetlen magyar állampolgár sincs veszélyben, illetve nem érintettje a járványnak, ám szombat délben “felébredtek” a Külügyminisztériumban.

Senki ne utazzon a kínai Hubei tartományba!

Jelenleg senkinek nem ajánlott a kínai Hubei tartományba utazni, mert a hatóságok a koronavírus miatt teljesen lezárták, így nem lehet elhagyni sem – közölte a Külgazdasági és Külügyminisztérium tájékoztatásért és Magyarország nemzetközi megjelenítéséért felelős államtitkára szombaton az MTI-vel.

Menczer Tamás közleménye szerint

Vuhan városában négy magyar állampolgár lakik munkavállalóként szállodában, egy magyar férfi pedig a lezárt tartomány más városában tartózkodik. Mindannyian jól vannak, a minisztérium folyamatosan kapcsolatban áll velük..

Hozzátette, hogy Magyarország pekingi nagykövetsége a kínai külügyminisztérium konzuli részlegével is kapcsolatban van. Őket arra kérték, hogy ha a kínai külügyminisztériumban van információ további magyarok jelenlétéről a lezárt tartományban, adjanak róla tájékoztatást.

Menczer Tamás a közleményben kitért arra is, hogy

a szakemberek a vírus terjedése ellen a gyakori kézmosást, a higiénés szabályok betartását javasolják. Jelenleg több ország egyidejűleg dolgozik a vírus génszekvenciájának a visszafejtésén és a vakcina kifejlesztésén.

A Kínából érkező csomagok esetében nincs szükség óvintézkedésre, fertőtlenítésre, mert azok nem fertőznek – fűzte hozzá.

Ha megírná véleményét, vagy megvitatna ezt-azt másokkal, esetleg kérdése lenne a cikkel kapcsolatban, Facebook oldalunkon megteheti!

(MTI)

About Author

Szólj hozzá!