Az Elios szlovák leányvállalatának egyik alapítója is felbukkan abban a cégben, amely a szlovák hatóságok szerint szabálytalanul nyert több közvilágítási pályázaton.

Az Orbán vejéhez köthető Elios szlovák leánycége ugyan nem szerepelt a nyertesek között, a koreográfia azonban hasonló volt a magyarországi közbeszerzési taroláshoz. Az ügy a milliárdos Rezes-dinasztiáig ér, de északi szomszédunknál nem az Európai Csalás Ellenes Hivatalnak, az OLAF-nak, hanem a helyi hatóságoknak szúrtak szemet a gyanús ügyletek.

A SME július végén megjelent cikke szerint hét, Besztercebánya környéki település (Zólyomkecskés, Cserény, Szebedénybecsó, Pónik, Horhát, Hegybánya, Bagyan) 2015 szeptemberében közbeszerzési pályázatot írt ki a közvilágítás fejlesztésére, amelyet uniós forrásokból finanszíroztak. A megbízásokat minden esetben az Infralux nevű cég nyerte el, a szerződések összértéke pedig 850 ezer euró volt. Az Infralux diadala azért furcsa, mert a céget a pályázat kiírása előtt mindössze egy hónappal alapította Dušan Kollár.

A gyanús győzelmek szemet szúrtak a szlovák hatóságoknak is, a résztvevő önkormányzatok közül volt olyan, amelyik többezer eurós közbeszerzési bírságot kapott, és a rendőrség is nyomozni kezdett. Ami pedig még egy csavart visz a történetbe, az az, hogy az Infraluxhoz köthető egyik szlovák üzletember ott bábáskodott az Elios szlovák leányvállalatának születésénél is.

Az olcsóbb ajánlatokat kidobták

A közbeszerzések elnyerésének fő feltétele a kiírás szerint az volt, hogy ki tudja a legolcsóbban elvégezni a kért munkálatokat. Ugyan két olyan cég is volt, amely az Infraluxnál olcsóbban ajánlkozott, mégsem ők nyertek. Az ügymenetre jellemző, hogy a pályázatok elbírálásának első körében az ajánlatkérők még azt mondták, hogy minden pályázat megfelelt a feltételeknek, később mégis újabb kritériumokat szabtak, például a lámpatestekkel kapcsolatban. A közbeszerzési hatóság ezért bírságot szabott ki az érintett önkormányzatokra.

Az Infralux pályázata ettől függetlenül érvényes maradt és elvégezhette a munkát, az ügynek azonban még nincs vége: az ügyészség és a rendőrség is nyomozást indított.

(Forrás: 24.hu)

Kapcsolódó:

Az Elios-ügyről – A Legfőbb ügyészség véleményével kiegészítve

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here