Garancsié lett a Dürer Kert és Budapest egyik legértékesebb telke

Egy luxusszállodának kiváló hely lehet a Városliget melletti telek, amit addig bűvöltek egy stratégiai felszámolással, amíg Garancsi Istvánhoz, Orbán Viktor barátjához nem került.

Egy hosszadalmas felszámolási folyamatba csomagolva Orbán Viktor barátainak érdekeltségébe került az Ajtósi Dürer soron található egykori ELTE-ingatlan. A hatalmas, 36,8 ezer négyzetméteres, Városliget melletti területre egy NER-közeli tőkealap és Garancsi István ingatlanbefektető cége tette rá a kezét.

A volt egyetemi részleg épületeiben, ahol a rendszerváltás előtt az MSZMP pártfőiskolája működött, jelenleg a főváros egyik legpörgősebb szórakozóhelye, a Dürer Kert üzemel is, de van még itt több zenei próbaterem, kisebb vendéglátóhely és irodapark is.

Az ingatlant birtokló Ajtósi University Kft.-ben májusban lett résztulajdonos a Dürer Befektetési Kft., amelyet alig pár hónappal korábban alapított egy magánszemély, hogy aztán hamarosan beszálljanak mellé a NER meghatározó milliárdosai. A székesfehérvári futballklubot is birtokló Garancsi István a Garhartt Invest Zrt.-vel lépett be a cégbe.

MTI Fotó: H. Szabó Sándor

Garancsi mellett a Közép-európai I. Magántőkealap jelent meg a fejlesztőcégben, amiről a HVG nemrégiben annyit derített ki, hogy létrehozásához Mészáros Lőrinc egyik intézője, Csík Zoltán is jelentősen hozzájárult, ám a 2017. szeptember 12-ei alapító okirat szerint már az Equilor brókercég két vezetője, Szécsényi Bálint és Gereben András a tulajdonosa. A lényeg azonban az, hogy a magántőkealapok jól rejtik befektetőiket, miután semmilyen jogszabály nem írja elő, hogy nyilvánosságra kellene hozni, kik jegyezték le a kibocsátott befektetési jegyeiket. Az elmúlt években a sajtóban megjelent fényképek alapján Szécsényi Bálint azonos baráti körökben fordul meg Orbán Viktor vejével, Tiborcz Istvánnal is.

A bérlők bármikor utcára tehetők

Az új tulajdonosok megjelenése drasztikusan rontott az Ajtósi Dürer sori épületek bérlőinek helyzetén: információink szerint az új szerződések alapján 30 napos felmondási idővel bármikor utcára tehetik őket. A „bármikor” vélhetően a Liget-projekt előrehaladtától függ, hiszen a milliárdokat érő ingatlan kiváló lehetőséget kínál egy, a múzeumi negyed közvetlen szomszédságában lévő luxusszálloda felhúzásához. A területen ráadásul a Széchenyi-fürdő vizéhez hasonló termálvizet termelő kút is található.

(Forrás: 24.hu)

Kapcsolódó:

A Fidesz pártalapítványa egy offshore céggel, majd Garancsival üzletelt

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük