Járdára hajtott és tíz embert halálra gázolt egy ámokfutó Torontóban

Tíz ember meghalt és 15 megsérült a torontói gázolásos merényletben – közölte a kanadai rendőrség. Helyi idő szerint hétfő délután járókelők közé hajtott egy kisteherautó Toronto belvárosában, és több embert elütött. A merénylő két kilométeren át tarolt válogatás nélkül a járműve útjába kerülő emberek között. A kisbusz 70 kilométeres sebességgel söpört végig a járdán. 

A helyszínt, egy forgalmas kereszteződést lezárták, és a környék alatt áthaladó metróközlekedést felfüggesztették.

“Láttam egy fehér kisteherautót, ami éppen akkor hajtott fel a járdára. Sokan azt kiabálták: állítsa meg az autót! De az csak ment tovább, és elgázolta az embereket. Hárman a földön feküdtek, és meg sem mozdultak” – mondta egy szemtanú.

“Felnéztem, és láttam, hogy a teherautó elütött egy embert, aki épp a kereszteződésen gyalogolt át. Ekkor lerohantam az útra, megállítottam az autókat, de aztán elszabadult a pokol.”

A kisteherautó sofőrjének sikerült elmenekülnie, de a rendőrség nem messze a tett színhelyétől később elfogta. Egy videófelvétel tanúsága szerint a merénylő – rendőrségi közlések szerint egy Alek Minassian nevű férfi – azt kiáltotta nekik: „Őljetek meg! Fegyver van a zsebemben. Lőjetek fejbe!” Őrizetbe vették. Egyelőre nem tudni, mi volt az elkövető indítéka, a hatóságok vizsgálják.

A merénylő nem tagja terrorszervezetnek, korábban pedig nem volt ismert a hatóságok előtt.  Egyetemre jár, a városi Seneca College hallgatója, a merénylethez használt furgont egy Rydernevű cégtől bérelte.

Kanadában egyelőre nem emelték a terrorkészültségi szintet a merénylet miatt. A hatóságok vizsgálják, hogy szükség van-e erre, de azt állítják, hogy Toronto jelenleg biztonságban van.

Justin Trudeau miniszterelnök a Twitteren nyilvánította részvétét az áldozatok hozzátartozónak és köszönte meg a hatóságok fellépését.

(Forrás: Euronews, 168 Óra)

Kapcsolódó:

Tömegbe hajtott egy kisteherautó a németországi Münsterben

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük