Az Elios-ügy összeköthető Mészáros Lőrinccel

Csak egy tanácsadó cég kell hozzá és összeérnek a szálak. Amilyen egyszerű összekötni a közvilágítást a szennyvízberuházással, olyan sokba kerülhet még.

Pici ez az ország, és viszonylag gyorsan lehet összefüggéseket vélni – ütötte el néhány éve a vs.hu-nak Erdei Bálint a felvetést, hogy az Elios sikerszériája manipuláció eredménye volt. Erdei a miniszterelnök vejének, Tiborcz Istvánnak az üzlettársa, együtt alapították és tulajdonolták egy időben a közpénzes közvilágításszerelésben utazó Elios Innovatív Zrt.-t. A felvetés pedig az volt, hogy az önkormányzati pályázatokat előkészítő Sistrade Kft. ágyazott meg a beruházásokat elnyerő Eliosnak, és nem véletlen, hogy a két cég tulajdonosi köre átfedte egymást. Ez az, amit végül az Európai Unió csalás elleni hivatala, az OLAF súlyos összeférhetetlenségnek talált. Az uniós hivatal az Elios által elnyert összes, több mint 13 milliárd forint uniós támogatás visszafizetését javasolta. Az OLAF jelentésében hemzsegtek a tanácsadók és cégeik, amelyek bebiztosították a Tiborcz-cég közpénzes tarolását.

A piacon azt mondják, az országhoz hasonlóan a tanácsadó szakma is pici. A közbeszerzések szabályosságát tanácsadónak kell biztosítania, kötelező kellék, ugyanakkor a leosztott pályán csak az maradhat meg, aki beáll a sorba. Ilyen alapon mondják, hogy aki ma számít, az tanácsadóként benne volt valamelyik Elios-projektben. A legfontosabb, a többi megrendeléshez belépőt jelentő hódmezővásárhelyi projektnél például az Ész-Ker működött közre még Lázár János polgármestersége idején. Azóta szédítő karriert futott be a cég, a Miniszterelnökség udvari szállítója lett, és minden idők legnagyobb, 5 milliárdos közigazgatási tanácsadó tenderének részese. (Nem mellesleg Bajkai István fideszes politikus és képviselőjelölt ügyvédi irodájával, az Orbán Viktort is képviselő SBGK-val együtt.)

Ugyancsak az 5 milliárdos közigazgatási tenderen nyert a másik nagyágyú, a Provital Zrt., amely korábban a botrányosra sikerült zalaegerszegi Elios-pályázaton volt a közbeszerzési tanácsadó.

Olyan eljáráshoz asszisztált 2014-ben, amely ezer sebből vérzett, például a jelentkezésre alig több, mint két hét állt rendelkezésre. Ezt a produkciót is 100 százalék támogatásmegvonásra érdemesítette az OLAF, de nem ez volt az első eset, amikor a Provital a látókörébe került. A cégben papírforma szerint 2005 és 2008 között érdekelt Homolya Róberttel (aki jelenleg a fejlesztési tárca közlekedéspolitikáért felelős államtitkára, és már a miniszteri poszt várományosaként is felmerült a neve) pedig már 2010 óta, több ügy kapcsán is foglalkoztak a vizsgálók.

Homolya formális kiszállása után a Provital karrierje töretlenül ívelt felfelé, árbevétele monoton emelkedve 2013-ban már jócskán meghaladta az 1 milliárd forintot. Ebben az évben viszont már Antal Kadosa Adorjánt találjuk a Provital tulajdonosaként, aki Mészáros Lőrinc felcsúti multimilliárdos-polgármester holdudvarához tartozik. Egész sor Mészáros cégben tölt be fontos pozíciót.

Mészáros és Antal taroltak már együtt uniós projektek, mégpedig a 2014–2020-as finanszírozási ciklus legnagyobb infrastruktúratendere, az összesen 420 milliárd forintnyi víziközműépítési beruházás kapcsán. Akár az is megeshet, hogy a Provital által lebonyolított közbeszerzési eljáráson éppen a Mészáros és Mészáros Kft. lesz a nyertes. Vagyis Antal a neki pozíciókat osztó Mészárost hozhatja helyzetbe.

Tiborczék már a múlt? A volt partner ötszörös árral körözte le az Eliost

Nem számít, hogy botrány van a talán sosem megtérülő LED-lámpák körül, egy fideszes önkormányzat a jóval drágább napelemes világításban kezdett gondolkodni.

Érd a tavasszal darabonként bruttó 750 ezer forintot fizetett ki napelemes közvilágítási lámpákra.

Az új lámpákat a napokban helyezték ki az érdi belváros néhány mellékutcájában. Az önkormányzat tavaly év végén írta ki pályázatot a napelemes lámpák beszerzésére és telepítésére. A 40 millió forintos keretre egyetlen cég jelentkezett, a GREP Green Public Lighting Zrt., amely amúgy már hosszabb ideje üzemelteti a város közvilágítását.

A GREP lámpái háromszor-ötször annyiba kerülnek, mint a Tiborcz István nevével fémjelzett Elios Zrt. kisebb, parkokba, mellékutcákba való lámpatestei.

Az arány attól függ, hogy a legolcsóbbra vagy a legdrágábbra beárazott városok darabárait vesszük figyelembe, mert az Elios jelentősen eltérő árakat számolt fel ugyanazokért a termékeiért az egyes beruházások alkalmával.

Az érdi önkormányzat beszerzésében az a furcsa, hogy a belvárost behálózó elektromos hálózat közelébe – néhol 10 méterre a vezetéktől – telepíttetett olyan lámpákat, amelyek komplett és nyilván egy hagyományos utcai lámpánál sokkal bonyolultabb rendszerek saját napelemmel és saját, földbe ásott akkumulátorokkal. Az önkormányzat honlapján sehol nincs nyoma megtérülési számításoknak.

A 40 darabos érdi napelemes referenciát begyűjtő GREP ugyanis korábban együttműködött az önkormányzati megrendeléseket 10 milliárdos nagyságrendben learató Elios Zrt.-vel. Pakson közös konzorciumban újították fel a közvilágítást. A cég szerepére az OLAF-jelentés is kitért, azt állítva, hogy rendszeresen „összejátszhatott” Tiborcz Istvánékkal.

(Forrás: 24.hu)

Kapcsolódó:

Fél pénzből tudott közvilágítást kiépíteni, aki nem az Eliost bízta meg

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük