Egyik haditerv nem tudja mire utasít a másik?

Megjelent Kásler Miklós -Müller Cecília kiadásában és szerkesztésében a legújabb rendelkezés, ami természetesen szombaton érkezett az érintettekhez. Az ezelőtti legutolsó rendelkezés, amely szabályozza a betegutakat szeptember 2-i keltezésű, és egészen más betegutakat ír le, mint a mostani haditerv – írta Dr. Kunetz Zsombor közösségi oldalán.

“A Szeptember 2-i többek között arról rendelkezik,

hogy a kórházi ellátást igényló betegeket hova és mely kórházakba kell szállítani,

addig az új körlevél a szombati

már arról is rendelkezik, hogy a gyanús eseteket a területileg illetékes infektológiai osztálynak kötelessége felvennie megfigyelésre, eddig a

MENTŐSZOLGÁLAT határozta meg a betegutakat.

Erre a finomításra márcsak azért is szükség lehet, mert több forrásból is látva, a COVID szűrés már a tünetes betegek esetében is akadályozott, tehát esetleg napokat, akár egy hetet is ki kell húzni eredmény nélkül.

Az igazán fontos változás

azonban az igazolt középsúlyos, súlyos COVID betegeket érinti. A szeptember 2-i haditerv még arról szólt, hogy

az orvosegyetemek klinikái, illetve a megyei kórházak veszik fel ezeket a betegeket.

A szombati csatarend pedig, ennek már egészen más változatát adja elő.

Budapest és Pest megye esetében becsúszik elsődleges ellátóként a János Kórház (ami éppen most teltbe a hírek szerint), vidéken viszont teljesen átalakult a helyzet, ugyanis az eddigi 18 megyei kórház és egyetemi klinika helyett a kapacitás elsődleges vonalát öt központra csökkentették.

Öt vidéki kórházat jelöltek ki elsődleges ellátóként az eddigi 18 helyett.

Így maradt három megyei az ötből BAZ, Tolna, Szabolcs, azonban Dél-Alföldre már a Kiskunhalasi kórház, míg egész Észak-Dunántúlra az Ajkai Magyar Imre Kórház vigyáz.

Másodlagosan lép be a többi megyei és egyetemi kórház csak.

Nem tisztán világos,

hogy ennek a haditerv változásnak mi a most a relevanciája, beteltek volna az eddigi megyei és egyetemi intézmények? Nem valószínű, sokkal inkább valószínű, hogy helyi lobbi érdekeke menetén ismét egy-egy kórházat kiürítenek és teljesen a COVID ellátásnak rendezik be.

Ahogyan ezt tették tavasszal is

Csakhogy az első nagyobb hullám levonultával, az Ajkai Kórházban a dolgozóknak megígérték, hogy többet nem kell első vonalban helytállniuk, ők már megcselekedték. Így ők most eléggé átverve érzik magukat, míg a rendelkezésnek az értelmét sem látják, sokan már most azon gondolkodnak, hogy mielőtt kényszerítik őket felállnak.

Mert ez nem haditerv, hanem kétségbeesett kapkodás, a szombati napfényben.”

lapzsemle

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük