A híres pszichoterapeuta 20 felbecsülhetetlen értékű tanácsa

A híres író és pszichoterapeuta, Vladimir Levi volt az egyike azoknak, akik elsőként foglalkoztak az öngyilkosság kérdéskörével (az öngyilkosság tanulmányozásával és megelőzésével), és részt vett egy segélyvonal, továbbá egy válságkórház kialakításában, valamint ő volt az, aki tevékenyen kutatta a zenei észlelés pszichológiáját és a zeneterápia alkalmazását is.

Levi doktor munkáiban – bár nem boldogságrecepteket ad – olyan eljárásokkal ismerteti meg a hozzá fordulókat, amelyek segítségével sikerrel közelebb férkőzhet a kérdező a legizgalmasabb „ismeretlenhez”: önmagához.

Az emberek gyakran nem akarnak segíteni önmagukon,

még ha képesek volnának is rá. Sokan öntudatlanul szenvedni vágynak, szinte ragaszkodnak a gyermeki tehetetlenség állapotához. Ám akik őszintén akarnak is segíteni önmagukon, azok sem igen tudják, miként kezdjenek hozzá. A Levi doktor által felvázolt rengeteg megoldási lehetőség közül érdemes kiemelni párat:

1. A kíváncsiság a legbiztosabb gyógymód az irigységre: behatol a legbensőbb énünkbe és mindig azzal győzköd minket, hogy az irigységnek nincs semmi értelme.

2. A beszélgetőpartner legértékesebb jellemvonása nem más, mint a meghallgatás képessége!

3. Az érzékek közül a legfontosabb a mértékletesség érzéke, amely magába foglalja magát a mértékletességet, mint jellemvonást is…

4. A tömegben, ahol mindenki kiabál, a csendes ember vonzza a legtöbb figyelmet.

5. A bölcs uralkodó oly módon uralkodik, hogy irányít,

így a legkevésbé lesz észlelhető a jelenléte.

6. A tapasztalt extrém sportok edzői azt mondják:

„A félelem olyan, mint a tűz: ha irányítod, akkor felmelegít, de ha nem irányítod, akkor megéget”.

Ugyanez mondható el az értékelési szokásokról is. Nem szabad „szabadjára engedni”, hanem inkább irányítani kell, hogy felmelegítsen és erőt adjon, és hogy ne égessen meg vagy hunyjon ki.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük