Kiemelt hírekKoronavírus

A kommunikáció kormánya egy tárgykörben nagyon szűkszavú

koronavírus,

Orbán Viktor és kormánya lassan éppen egy tucat éve él abból, hogy kormányzás helyett kommunikál, és ehhez szinte minden felületet meg is szerzet. Mostanában viszont akad egy téma amiben feltűnően szűkszavú a kommunikáció és ez a járvány. 

Csak néhány sovány adat

Erősen felfutó ágban van a koronavírus-járvány negyedik hulláma Magyarországon, ám a helyzet súlyosbodásával kapcsolatban – néhány adaton kívül – érdemi tájékoztatást sem a kormány, sem az Operatív Törzs nem adott az utóbbi hetekben. Bár Orbán Viktor miniszterelnök és néhány fideszes politikus olykor megnyilatkozik a témában, megjegyzéseik gyakran ellentmondásosak, sőt kifejezetten félrevezetőek.

Miközben szakmai szervezetek, szakértők és a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) is a maszkviselés fontosságát hangsúlyozza, hiszen azzal bizonyítottan fékezhető a Covid-19 közösségi terjedése, a kormányfő az állami rádióban a napokban kijelentette, szerinte csak illúzió, hogy a maszk megvéd bennünket – szembe menve nemcsak az MTA-val vagy a Magyar Orvosi Kamarával, hanem “saját” szakértőivel is: nemrég Oroszi Beatrix, az Innovációs és Technológiai Minisztérium járványmatematikai munkacsoportjának vezető epidemiológusa, valamint Galgóczi Ágnes, a Nemzeti Népegészségügyi Központ osztályvezetője is a maszkviselés mellett érvelt-írja a Népszava legutóbbi cikke.

Mire ez a nagy titkolózás, senki sem érti, hacsak nem arról van szó, hogy igyekeznek az adatokat minél később és a kormány szempontjainak leginkább mefelelő szűrőn átengedve nyilvánosságra hozni, arról nem is beszélve, hogy más ügyek alapján már kiderült, hogy a kormány “stratégiai” gondolkodása szerint amelyik adat nincs kint a nyilvánosságban abból nem is lehet baj. Ezt a gondolatot látszik alátámasztani az a tény is, hogy Müller Cecília és az ő Operatív Törzse, szinte egyik napról a másikra letűnt a nyilvánosságból.

Ezt mondják a szakértők

Szentpéteri  Nagy Richard politológus: Az aktuális járványhelyzet nem ezt indokolná a csendet  – mutatott rá Szentpéteri Nagy Richárd. A politológus úgy véli, a kormányzati kommunikációban korábban is a politikai szempontok domináltak, és ez – a 2022-es választásokhoz közeledve – egyre erőteljesebben jelenik meg. Véleménye szerint a kormánypártoknak nem állt érdekükben, hogy például az október 23-ai, a kormány mellett kiálló békemenet megszervezését – amelyen a szervezők szerint több százezren vettek részt – a fokozódó negyedik hullámról szóló tájékoztatókkal sodorják veszélybe.

Virág Andrea a Republikon intézet stratégiai igazgatója: (a tájékoztatásban) nagy szerepe lenne a tiszta, világos kommunikációnak, ugyanakkor arra is rámutatott: az, hogy a kormány szerint csak az oltás véd meg a vírustól és más intézkedésekre nincs szükség, hamis biztonságérzetet kelthet az emberekben, hiszen az oltottak is lehetnek fertőzöttek és fertőzőek, még ha nincsenek is súlyos tüneteik.

Síklaki István szociálpszichológus:  Nemcsak most, eddig is botrányosan rosszul, elégtelenül működött a tájékoztatás. Szelektált és titkolózó, leginkább a pozitív fejleményeket hangsúlyozták csak, ami félrevezető.   Szerinte az különösen bicskanyitogató, hogy az orvosok, kórházigazgatók nem nyilatkozhatnak. Úgy véli, az Operatív Törzs sem állt a helyzet magaslatán, de amíg üléseztek és tartottak tájékoztatókat, legalább úgy lehetett érezni, foglalkoznak a járvánnyal. Szerinte mindez a társadalomra is nagy hatással van, ha az látszik, hogy a kormány már nem veszi komolyan a járványt, az emberek sem fogják, aminek súlyos következményei lehetnek.

A helyzet egyre romlik

A járványügyi intézkedések sürgős szigorítását és a lehető legtöbb helyen kötelező maszkviselést javasol több mint húsz neves szakértő egy most nyilvánosságra hozott, a lakossághoz és a döntéshozókhoz címzett dokumentumban.
A felhívás szerint le kell számolni azzal a tévhittel, hogy a beoltottság önmagában teljes védelmet jelent, vagy hogy az immunerősítők elegendők a fertőzés elkerüléséhez áll a Népszava cikkében.

Szerdai adatok (kommentár nélkül)

A beoltottak száma 5 943 832 fő, közülük 5 724 539 fő már a második oltását is megkapta, 1 millió 141 ezren pedig már a harmadik oltást is felvették. 3125 új fertőzöttet igazoltak, ezzel a járvány kezdete óta összesen 855 339 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 36 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 30 647 főre emelkedett. A gyógyultak száma folyamatosan nő, jelenleg 796 435 fő, az aktív fertőzöttek száma pedig 28 257 főre emelkedett. 1 798 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 197-en vannak lélegeztetőgépen. Az új megbetegedéseket a delta vírusmutáns okozza, a legnagyobb veszélyben a beoltatlanok vannak, ezért kérjük őket, hogy regisztráljanak és vegyék fel az oltást mielőbb.  (koronsvírus.gov.hu)

Ha megírná véleményét, vagy megvitatna ezt-azt másokkal, esetleg kérdése lenne a cikkel kapcsolatban, Facebook oldalunkon megteheti!

Kapcsolódó

Megvan a szupertitkos magyar járványügyi statisztika! – Kásler prof -tudattalanul, de- hathatósan működött közre!

 

Szólj hozzá!