Még néhány nap és a nyárnak annyi – Egy hét múlva rajtunk üt az ősz!

Ez a nyár is elszállt, hőségeivel, viharaival egy hét múlva már múlt idő lesz. Mostantól szép hosszú, világítóan sárga őszben reménykedhetünk, ahogy például a szeptember 7-i Pozsonyi Piknik és a rengeteg egyéb őszi rendezvény szervezői is csak reménykedhetnek abban, hogy kegyesek lesznek hozzájuk az égiek.

A jövő kedden évszakváltó hidegfront, de addig is:

Szerdán sem várható jelentős változást hozó légköri esemény, marad az évszakos átlagnál 5-6 fokkal melegebb, alapvetően napos, de időről-időre fátyol-, illetve gomolyfelhősödő idő. A korábbinál több napsütésre számíthatunk, illetve a csapadékhajlam is csökken. Előreláthatólag összességében kevés helyen, csak elvétve fordulhat csak elő egy-egy zápor, zivatargóc. Az éjszaka folyamán változóan felhős, nagyrészt csapadékmentes idő valószínű.

Csütörtökön ismét több lesz a felhő, nagyobbrészt magasszintű felhőzet szűri a napsütést, de alkalmanként meg-megvastagodhat, és szemerkélő eső, valamint elszórtan záporeső, zivatar is kialakulhat. Marad a fülledt, meleg idő. A légmozgás csak zivatarok környezetében erősödhet meg. Éjszaka sem zárható ki egy-egy zápor, illetve zivatargóc.

A jellemző hőmérséklet átlaga (oC):

  • szerda reggel 17 – 20,
  • szerda délután 28 – 33,
  • csütörtök reggel 18 – 20,
  • csütörtök délután 29 – 33,
  • péntek reggel 17 – 21 fok körül alakul.

Legvalószínűbb folytatás:

Pénteken és szombaton is folytatódik az évszakos átlagnál jóval melegebb, fülledt idő. Változóan felhős-napos idő lesz, és az időszakosan megnövekvő gomolyfelhőzetből szórványosan alakulhatnak ki záporok, zivatarok.

Vasárnap, hétfőn előreláthatólag kevésbé fülledt, de továbbra is szokatlanul meleg időre van kilátás, sok napsütéssel. Csapadék általában nem hullik.

Keddre körvonalazódik annak a hidegfrontnak az érkezése, ami meghozza az őszt hazánkba, és szerdára jelentős esőt is.

Közlekedésmeteorológia

Szerdán általában kedvező feltételek mellett autózhatunk. Legfeljebb csak elvétve találkozhatunk vizes útszakaszokkal, zivatarral.

Orvosmeteorológia

Szerdán, csütörtökön nem számíthatunk fronthatásra. Marad a fülledt idő, kánikulával. Továbbra is csak elvétve fordulhat elő egy-egy frissítő záporeső, zivatar. A fülledtség tompultságot, álmosságot okozhat, csökken a fizikai és szellemi teljesítő képesség, a koncentrációs készség.

A krónikus légzőszervi betegséggel küzdőknél fulladás, nehézlégzés jelentkezhet. A szív- és érrendszeri betegek kerüljék a megterhelő fizikai munkát a jövő hét elejéig, mert a beteg szívben a fokozódó terhelés hatására ritmuszavar jelentkezhet, először az alsó végtagokban majd a tüdőben is víz jelenhet meg, ödémásodás figyelhető meg.

A vélemény bizonytalansága ÁTLAGOS.

Véleményalkotó: Opre Gábor és Pártai Lucia

forrás EUMET

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük