Hol fordíthat elsősorban az ellenzék 2022-ben

Nem túlzás azt állítani, hogy a leállás ellenére, vagy talán éppen a heckelés következtében egyre népszerűbb az ellenzék előválasztása. A Népszava régiónkén elemzi a helyzetet, most érkeztek el az egyik legizgalmasabb területhez Pest megyéhez, itt látszik  a legnagyobb esély az eddigi választási eredmények megfordítására.

Csúcsra járatott agglomeráció

Pest megye az egyik legérdekesebb terepe lehet az előválasztásnak és a 2022-es parlamenti voksolásnak. A térségben a dinamikus a demográfiai változás, hiszen Budapestről rengetegen költöznek ki az agglomerációs településekre. Az Ingatlan.com cikke szerint tavaly 13 ezer fővel csökkent a főváros népessége, ami szinte teljes egészében a környező települések lakosságszámában jelenik meg gyarapodásként. A legnépszerűbb „kiköltözési” célpont Érd, Gyömrő, Nagytarcsa, Délegyháza, Szigetszentmiklós volt. A folyamat – ha abból indulunk ki, hogy a fővárosi népesség hagyományosan inkább a mai ellenzék pártjai felé húz – politikai szempontból is érdekes lehet. Bár a Fidesz a 2018-as választáson még 100 százalékban hozta a megyét – vagyis mind a 12 egyéni választókerületben (evk) kormánypárti jelölt szerezte meg a mandátumot –, a 2019-es önkormányzati választáson az ellenzék több látványos fordítást is végrehajtott. Így Érdnek, Szentendrének, Budakalásznak, Szigetszentmiklósnak, Ráckevének, Gödnek is ellenzéki polgármestere lett. Egyetlen ellenpélda Halásztelek, ahol sokáig kényelmesen győzött az MSZP, 2019-ben viszont a kormánypárt nyert.

Schmuk Erzsébet, mint Dugovics Titusza?

A felsorolt települések közül Érd, Szentendre, Vác, Budakeszi és Szigetszentmiklós is választókerületi központ, nem véletlen, hogy az ellenzék ma már olyan választási csatatérként tekint Pest megyére, ahol jelentős sikereket érhet el. Ha a 2018-as választási eredményekből indulunk ki, és abból, hogy az akkor külön-külön induló ellenzéki pártok szavazói fegyelmezetten felsorakoznak az előválasztáson győztes jelölt mögé, akkor ennek a reménynek lehet is alapja. A 12 evk.-ból csak ötben nyert meggyőző, 50 százalék feletti eredménnyel a Fidesz-KDNP indulója. Ráadásul a váci körzetet elnyerő Rétvári Bence sem lehet már olyan biztos az újrázásban, azok után, hogy 2019-ben a „Dunakanyar fővárosa” átfordult. A többi evk-ban az egyesült ellenzék matematikailag győzne, különösen igaz ez a szigetszentmiklósi térségben – ahol kormánypárti Bóna Zoltán csak 40,33 százalékot ért el –, a dunakeszi körzetre – amelyet Tuzson Bence, 43,27 százalékkal hozott – és a budakeszi evk-ba: itt Szél Bernadett csak pár száz szavazattal kapott ki.

Csak egy olyan körzet van, ahol nem lesz valódi előválasztási verseny, mert csak egy aspiráns indul. Nagykátán az LMP társelnöke, Schmuck Erzsébet vállalta a most nehezen teljesíthetőnek látszó küldetést a körzetet már többször biztosan hozó Czerván Györggyel szemben. Valószínűleg emiatt is mondta Schmuck korábban lapunknak, hogy ha ő nyer, akkor a kétharmad is meglehet 2022-ben az ellenzéki koalíciónak.

Olvassa el a teljes cikket a Népszaván!)

Kapcsolódó

ellenzék

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük